DOLAR 32,4509 0.11%
EURO 34,5028 0%
ALTIN 2.475,29-0,30
BITCOIN 2054678-4,54%
İstanbul
19°

AÇIK

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Fin vatandaşı olmayanlar da yerel seçimlerde oy kullanabilecek
  • HaberFin
  • Haberler
  • Fin vatandaşı olmayanlar da yerel seçimlerde oy kullanabilecek
540 okunma

Fin vatandaşı olmayanlar da yerel seçimlerde oy kullanabilecek

ABONE OL
21 Eylül 2021 14:36
Fin vatandaşı olmayanlar da yerel seçimlerde oy kullanabilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yerel seçimlerde 18 yaşını doldurmuş Finlandiya’da ikamet etmekte olan Finlandiya vatandaşlarıyla, Finlandiya’da ikamet eden ve belirli koşulları taşıyan başka ülkelerin vatandaşları oy kullanabilirler ve aday olabilirler.
Konuyla ilgili Adalet Bakanlığının resmi açıklaması aşağıdaki gibidir.

2021 YEREL SEÇİMLERİNE İLİŞKİN BİLGİ BÜLTENİ

Finlandiya, Anayasa gereğince özerkliğe sahip ilçelere/belediyelere ayrılmıştır. Her ilçe, sınırları içinde yaşayan sakinleriyle ilgili birçok konuda kendisi karar vermektedir. Bir ilçenin en yüksek karar verici organı, o ilçenin sakinlerinin seçtiği belediye meclisidir (kunnanvaltuusto). Belediye meclisinin üyeleri, yani temsilciler, yerel seçimlerle dört yıllık bir dönem için seçilirler. Bir sonraki yerel seçimler 13.6.2021 Pazar günü gerçekleştirilecektir.

Yerel seçimlerde 18 yaşını doldurmuş Finlandiya’da ikamet etmekte olan Finlandiya vatandaşlarıyla, Finlandiya’da ikamet eden ve belirli koşulları taşıyan başka ülkelerin vatandaşları oy kullanabilirler ve aday olabilirler.
Oy kullanmak Finlandiya’da gönüllülük ilkesine dayanmaktadır.

Åland Adaları Yönetim Bölgesi’nde 2021 yılında yerel seçimler yapılmayacaktır.

Oy kullanma hakkı – kim oy kullanabilir

Finlandiya’nın ya da Avrupa Birliği’ne bağlı herhangi bir ülkenin, İzlanda’nın ya da Norveç’in vatandaşıysanız ve aşağıdaki koşulları yerine getiriyorsanız, yerel seçimlerde oy kullanabilirsiniz:

  • en genç seçim günü (13.6.2021) 18 yaşını doldurmaktaysanız
  • resmi ikametiniz en son 23.4.2021 tarihinde Finlandiya’daysa

Herhangi bir başka ülkenin vatandaşıysanız, şu koşulları yerine getirmeniz durumunda
yerel seçimlerde oy kullanabilirsiniz

  • en geç seçim günü (13.6.2021) 18 yaşını doldurmaktaysanız
  • 23.4.2021 tarihinden önce resmi ikametiniz kesintisiz olarak iki yıl süreyle Finlandiya’da gerçekleşmişse

Resmi ikamet yeri, Resmi İkamet Yasası’na dayanılarak belirlenmektedir. Resmi ikamet yeri genellikle yaşadığınız yerel yönetimdir (belediyedir). 2021 yılı yerel seçimlerinde resmi ikamet yeriniz, Nüfus Bilgi Sistemi’ne (Nüfus Kütüğüne) 23.4.2021 tarihinde saat 24’deki resmi ikamet yeriniz hanesinde hangi ilçe/belediye/yerel
yönetim işaretlenmişse, orası olarak belirlenecektir. Gerekirse resmi ikamet yerini Dijital ve Nüfus Bilgi Hizmetleri Ajansı’ndan kontrol edebilirsiniz.

Yerel seçimlerde yalnızca kendi ikamet yerinizin adayına oy verebilirsiniz. Oy kullanma hakkı bildirimi oy kullanma hakkına sahip herkese gönderilmektedir. Dijital ve Nüfus Bilgi Hizmetleri Ajansı, oy kullanma hakkına sahip herkesin bilgilerinin yer aldığı bir oy kullanma hakkı sicili (kütüğü) tutmaktadır. Oy Kullanma Siciline ayrıca bildirimde bulunmaya gerek yoktur.

Dijital ve Nüfus Bilgi Hizmetleri Ajansı, en geç 20.5.2021 tarihine kadar adres bilgileri belli olan tüm oy kullanma hakkına sahip kişilere bildirim kartını gönderecektir. Dijital ve Nüfus Bilgi Hizmetleri Ajansı’nın sunduğu elektronik ortamda mesaj alma hizmetini, yani “Suomi.fi-viestit”i kullanıma soktuysanız, bildirim kartı size yalnızca elektronik ortamda ulaşacaktır (ek bilgileri www.suomi.fi/viestit adresinden edinebilirsiniz).

Oy kullanma hakkı bildiriminde, oy kullanma konusunda yol gösterici bilgiler, yaşadığınız yere yakın olan erken oy kullanma yerleri ve sizin oy kullanma hakkınıza ilişkin bilgiler yer almaktadır. Oy kullanma hakkı bildiriminizi oy kullanma yerine götürmenize gerek yoktur, bir kimlik belgesi yeterlidir.

Seçilebilmek için gerekli nitelikleri taşıma – kim aday olabilir

Aşağıdaki koşulları yerine getirmekteyseniz, seçilmek için gerekli nitelikleri taşıyorsunuzdur, yani, bağlı bulunduğunuz resmi ikamet yerinde yerel seçimlerde adaylığınızı koyabilirsiniz:

  • adaylığınızı koymayı düşündüğünüz ilçe/belediye, sizin resmi ikamet yerinizse
  • Finlandiya’da herhangi bir ilçede/belediyede oy kullanma hakkınız bulunuyorsa
  • bir yargı makamının kararıyla oy kullanmaktan alıkonulmamışsanız

Yine de, İlçe/Belediye Yasası’nda belirlenmiş bazı devlet memurları ve bir ilçenin/belediyenin yönetici konumdaki memurları ve çalışanları yerel seçimlerde seçilebilmek için gerekli koşulları taşımayabilirler.

Yerel seçimlerde aday göstermek

Yerel seçimlerde adayları

  •  kayıtlı siyasi partiler
  • seçici birliği kurmuş oy kullanma hakkına sahip kişiler gösterebilirler.

Siyasi partiler, kuralları uyarınca kendi adayları konusunda karar verirler. Bir siyasi partiden aday olmak istiyorsanız, bu konuda siyasi partiyle anlaşmaya varmanız gerekmektedir.

Bir seçici birliği kurmak için yalnızca söz konusu ilçenin/belediyenin en az on sakininin bulunması gerekir. Nüfusu az olan ilçelerde/belediyelerde yalnızca üç ya da beş sakinin bulunması yeterlidir.

İki ya da daha fazla sayıda siyasi partinin seçim koalisyonuna gitmeye hakkı vardır. İki ya da daha fazla seçici birliğinin de ortak bir seçim listesi oluşturma hakkı bulunmaktadır.

Bir siyasi parti, seçim koalisyonu ya da ortak liste, bir ilçede/belediyede seçilecek temsilcilerin sayısının en fazla bir buçuk katı kadar sayıda aday belirleyebilir.

Belediye meclislerine ilçenin/belediyenin nüfusuna bağlı olarak en az 13-79 temsilci seçilir; ancak, ilçe/belediye, daha çok sayıda temsilci seçilmesi konusunda kendisi karar verebilir.
Her adayın kendi numarası olur. Adaylar, adayların 2 numaradan başlayarak numara sırasına göre işaretlendikleri aday listelerinden oluşan ve kâğıda basılmış bir toplu sıralamada yer alırlar. Bu toplu sıralamada adaylar siyasi partilere ya da ortak listelere göre gruplara ayrılırlar.

Toplu sıralamada her aday hakkında şu bilgiler bulunur: adı, aday numarası ve mesleği.

Aday listelerinin toplu sıralamasında ayrıca şu hususlar aydınlığa çıkartılır:

  • hangi siyasi partilerin seçim koalisyonu oluşturduğu
  • hangi seçici birliklerin ortak seçim listesi oluşturduğu
  • hangi siyasi partilerin seçim koalisyonuna katılmadığı
  • hangi adayların ortak seçim listesinin dışında kalan adaylar oldukları

Aday listelerinin toplu sıralamaları bütün ilçelerde/belediyelerde 14.5.2021 tarihinde hazırlanacaktır.

Bağlı bulunduğunuz ilçenin/belediyenin toplu sıralaması öncelikli olarak oylama kabinlerinde ve Adalet Bakanlığı’nın seçim portalında görülebilir (www.vaalit.fi).

Kendi ikâmet yerinizin dışında bir yerde erken oy kullanıyorsanız, seçim görevlisinden kendi ilçenizin/belediyenizin aday listelerinin toplu sıralamasını rica edebilirsiniz.

Oy kullanma zamanları

Ya seçim tarihi olan 13.6.2021 Pazar günü, ya da seçim gününden önce erken oy kullanma döneminde oy kullanabilirsiniz.

Yalnızca bir kez oy kullanabilirsiniz. İki kez oy kullanmaya ilişkin olarak Ceza Yasası’nda bir cezai düzenleme mevcuttur.

Erken oy kullanma:

Erken (önceden) oy kullanma Finlandiya’da 26.2.2021 Çarşamba günü başlayacak ve 8.6.2021 Salı günü sona erecektir.
Erken oy kullanma, yurt dışında 2.6.2021 Çarşamba günü başlayacak ve 5.6.2021 Cumartesi günü sona erecektir. Bazı erken oy kullanma yerlerinde oylama için ayrılmış zaman daha kısa olmaktadır.
Finlandiya içinde ya da dışında, hangi erken oy kullanma yerinde olursa olsun, oy kullanabilirsiniz.

Erken oy kullanma yerleri:

  • ülke içinde ilçeler/belediyeler tarafından saptanmış erken oy kullanma yerleri, çoğunlukla, örn., ilçelerin/belediyelerin resmi binaları
  • Finlandiya’nın yurt dışındaki temsilciliklerinin çoğu
  • hastaneler, sosyal hizmetlerin etkinlik birimleri ve ceza kurumları türünden kurumlar. Kurumlarda yalnızca, o kurumlarda tedavi görenler ya da o kurumlara alınmış olan kişiler oy kullanabilir.
  • erken oy kullanma döneminde yurt dışında bulunan Finlandiya gemileri. Gemilerde
    yalnızca gemi personeli oy kullanabilir, yolcular gemide oy kullanamazlar.

Seçim günü oy kullanma:

Seçim günü oy kullanma 13.6.2021 Pazar günü 9–20 saatleri arasında gerçekleştirilecektir.

Seçim günü yalnızca, size gönderilmiş olan oy kullanma hakkı bildiriminde işaretlenmiş oy
kullanma yerinde oy kullanabilirsiniz.

Evde oy kullanma:

Hareket etme ya da etkinlikte bulunma yetiniz, makul zorluklar olmaksızın oy kullanacağınız yere gitmenizi engelleyecek derecede sınırlıysa, erken oy kullanma süresi içinde evinizde oy kullanabilirsiniz.

Evde oy kullanmaya ilişkin olarak en geç 1.6.2021 Salı günü saat 16’dan önce bildirimde bulunulması gerekmektedir. Evde oy kullanma konusundaki bildirim, bağlı bulunduğunuz yerel yönetimin merkez seçim kuruluna yapılır. Söz konusu kurulun telefon numarası seçim bildirimi kartında yazmaktadır. Aynı hanede yaşayan ve evde oy kullanacak kişinin kendi bakıcısı konumundaki kişi de belirli koşulları yerine getiriliyorsa aynı anda oy
kullanabilmektedir.

Mektupla oy kullanma:

Erken oy kullanma döneminin tümünde ve seçim günü yurt dışındaysanız, yurt dışından mektupla da oy kullanabilirsiniz. Mektupla oy kullanabilmek için, mektupla oylama materyalini Adalet Bakanlığı’nın Sipariş
Hizmetleri’nden yurt dışındaki bir adrese sipariş etmeniz gerekir. Siparişi en erken, seçim gününden üç ay önce yapabilirsiniz. Oy kullanma hakkına sahip bir kişi olarak, mektupla oy kullanma belgelerini, mektupla oy kullanma gönderi zarfı bağlı bulunduğunuz yerel yönetimin merkez seçim kuruluna Seçim Yasası’nda saptanmış son tarihe kadar ulaşacak şekilde zamanında ısmarlama sorumluluğu size aittir.

Oy kullanma:

Erken oylama ve seçim gününde oy kullanma, oy verme yerinde gerçekleşir. Kendi ilçenizin/belediyenizin aday listeleri toplu sıralamasında işaretlenmiş olan tek bir adaya oy verebilirsiniz.

1) Kimliğinizi seçim görevlisine kanıtlayın, yani, pasaport, kimlik kartı ya da sürücü belgesi gibi, kimliğinizi kanıtlayan bir belgeyi gösterin. Seçim görevlisi size oy pusulasını verecektir.
2) Oy verme kabinine gidin. Oy verme kabininde bir kerede yalnızca tek bir kişi bulunabilir.
3) Oyunuzu verdiğiniz adayın numarasını oy pusulasına yazın. Yalnızca tek bir aday için oy kullanabilirsiniz. Adayın numarasını, oy pusulasının iç tarafındaki yuvarlağın içine yazın. Oy pusulasına başka hiçbir işaret koymayın. Oy pusulasını, işaretlediğiniz numara iç tarafta kalacak, dışarıya çıkmayacak şekilde ortadan ikiye katlayın.
4) Oy pusulasını sıkıca katlanmış olarak seçim görevlisine götürün. Seçim görevlisi oy pusulasını mühürleyecektir.
5a) Seçim günü oy kullanıyorsanız, mühür vurulmuş oy pusulasını oy sandığına atın.
5b) Erken oylamada oy kullanıyorsanız, seçim görevlisi, mühürlenmiş oy pusulasını içine koyup kapatmanız için bir zarf verecektir.

Adayın numarasını oy pusulasına yazma yetiniz belirgin bir biçimde zayıflamışsa, oylamada size yardım etmesi için seçeceğiniz bir yardımcıyı ya da bir seçim yetkilisini kullanabilirsiniz. Yardımcı, seçimlerde aday olan bir kişi ya da bir adayın bir yakını olamaz.  Yardımcının seçim gizliliğine uyma yükümlülüğü, yani, seçim bağlamında edindiği bilgileri gizli tutma yükümlülüğü bulunmaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sitemizde deneyimlerinizi geliştirmek için çerezler kullanıyoruz. Web sitemizde gezinmeye devam ederek bu çerezlerin kullanımına izin vermiş olursunuz. Detaylar için Gizlilik Politikası ve Çerez Politikası sayfalarını inceleyebilirsiniz.