
Finlandiya Güvenlik ve İstihbarat Servisi (SUPO) Rusya’nın beşeri istihbarat operasyonu yürütme gücünün zayıflamasına karşın, Rus casusluğu ve nüfuzu riskinin hala yüksek olduğu uyarısında bulundu.
SUPO tarafından yayımlanan yıllık raporda, Rusya’nın asıl dikkatinin Finlandiya’da değil Ukrayna’da olduğu, bu nedenle yakın gelecekte ülkeye yönelik askeri tehdit bulunmadığı belirtildi.
Rapora göre Rusya’nın dost olmayan ülkeler kategorisinde bulunan Finlandiya Rusya tarafından casusluk ve nüfuz operasyonlarıyla hedef alınıyor ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini olumsuz etkileyecek caydırıcı unsurlar oluşturmayı amaçlıyor. Raporda, özellikle siber ortam ve kritik altyapının bu tür tehditlere açık olduğu ifade ediliyor.
Finlandiya’ya en büyük güvenlik tehdidini Rusya’nın oluşturduğunun yeniden vurgulandığı raporda, Helsinki ile Moskova arasındaki zayıf ilişkilerin artık “yeni normal” olduğu kaydedildi.
Moskova’nın yakın gelecekte Finlandiya’ya sorunlar çıkarmasının muhtemel olduğuna işaret edilen raporda, Rusya’nın etkisinin küçümsenmemesi gerektiği, belirsizlik ve karmaşa çıkarmanın Rusya için genellikle yeterli olduğu savunuldu.
SUPO Direktör Vekili Teemu Turunen, şimdi ve uzun vadede kötü niyetli faaliyetlere karşı hazırlıklı olmak gerektiğini belirtti.
2021 yılı sonu rakamlarına göre Finlandiya’da 30 binden fazla Rus vatandaşı yaşıyor. Rusça konuşanların toplamı ise 80 bin civarında.
Finlandiya’da yaşayan yabancıların yaklaşık beşte birini Rusça konuşanlar oluşturuyor.
Finlandiya Güvenlik ve İstihbarat Servisi (SUPO) güvenlik riski oluşturabileceği endişesi ile Çin’in Finlandiya’daki faaliyetlerini de yakından takip ediyor.
Çinli öğrenci ve akademisyenlerin Finlandiya güvenliği için tehlike oluşturabileceği haberleri zaman zaman Fin medyasında yer alıyor. Çin ile akademik ilişki içerisinde bulunan Fin akademisyenlere dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuluyor.
2022 yılında Helsinki Üniversitesi, Çin dilini yurt dışında yaymak amacıyla kurulan Konfüçyüz Enstitüsü’nün Çin devleti adına yumuşak güç kullandığı ve propaganda yaptığı gerekçesiyle enstitü ile olan işbirliğini bitirerek faaliyetlerini sonlandırma kararı almıştı.
1
Dünya’nın en çok bisiklet kullanan ülkeleri sıralaması
11378 kez okundu
2
Türk Ehliyeti İle Finlandiya’da Araba Kullanabilir miyim?
10024 kez okundu
3
Fin vatandaşlığı şartları değişiyor, B1 dil puanı şartı kaldırılıyor
8940 kez okundu
4
Finlandiya’da çalışma saati 6’ya düşüyor
8745 kez okundu
5
Çalışma ve oturma izin almak kolaylaşıyor
6228 kez okundu