Elektrikli araçlar gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Enerji sektörü ise fosil yakıtlara bağımlılığı azaltan ve akü kullanımını artıran enerji çözümlerini daha sık kullanmaya başlıyor. Bu gelişmeler her geçen gün dünya genelindeki pil talebini artırırken, pil üretiminde gerekli olan hammaddelerin de önemini artırıyor.
Bir Avustralya-Fin şirketi olan Latitude 66 Cobalt geçtiğimiz günlerde Tervola, Rovaniemi, Ranua ve Kemijärvi bölgelerinde kobalt rezervleri olduğunu ve Kuusamo da bir maden açmayı planladıklarını açıkladı.
Hali hazırda Finlandiya Avrupa’nın en büyük kobalt üreticisi ve Avrupa’nın en büyük kobalt işleme merkezine sahip. Kokkola’daki tesislerde Kongo’dan getirilen kobalt işleniyor. Yetkililer ülkenin kendi topraklarında ürettiği kobaltı işlemesinin bir çok yönden avantaj sağlayacağı konusunda hemfikir.
Dünya genelinde üretilen kobaltın yarıdan fazlası Kongo menşeli ve bu ülkede madenler Çinli şirketlerin yönetiminde bulunuyor. Örneğin BMW iki yıl içerisinde Kongo menşeli kobalt kullanımını sıfırlandıracağını açıkladı. Avrupa’da ve dünyada bu tarz bir tavır takınmaya hazır bir çok şirket bulunuyor. Bu da Finlandiya’daki potansiyeli sadece bir endüstri hammaddesi olmaktan çok daha ileriye taşıyor.
Sotkamo’daki madende devlet kontrolünde üretilen kobalt henüz pazara sunulacak hacimde değil, yalnız 2021’de açılması planlanan akü metal fabrikasının her şeyi değiştireceği görüşü hakim. Latitude 66 Cobalt şirketinin yöneticisi Thomas Hoyer’e göre Finlandiya daha fazla kobalt madeni açabilecek potansiyele sahip. Ne zaman kobalt satmaya başlayacakları konusunda ise kesin bir cevap veremiyor. Şirket çevreyi en az etkileyecek işleme metodu üzerinde zaman harcayacağa benziyor.
Kaynak: Yle